Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Folyadékfogyasztás a hideg, téli hónapokban

Folyadékfogyasztás a hideg, téli hónapokban

A víz testünk fő alkotóeleme. Legfőbb szerveink megfelelő működéséhez elengedhetetlen a rendszeres, elegendő mennyiségű folyadékbevitel. A nyári nagy hőségben szervezetünk folyamatosan figyelmeztető jeleket küld a kiszáradás elkerülése ellen. Télen ezek az ingerek azonban kissé megcsappannak. Pedig a hideg, fogvacogtató hónapok során is párologtat hőt magából testünk, ami folyamatos folyadékveszteséget jelent.

Igaz nem annyira látványos a téli folyadékvesztés, mint a nyári kánikulában jelentkező izzadás során, de ennek ellenére a hidegben is jelentősen megcsappanhat testünk víztartaléka. A hideg hónapokban naponta körülbelül 250-350 ml folyadékot lélegzünk ki a környezetünk alacsony páratartalma miatt. Mivel ilyenkor a belélegzett száraz levegő helyett testünkből magasabb víztartalommal dúsított lehelet távozik. Így kompenzálva a légkör ilyenkor szokásos alacsony páratartalmát.

Mennyi folyadékra van szüksége szervezetünknek az őszi-téli hónapok során?

Szinte mindenkinek mást jelent az elegendő mennyiségű folyadékbevitel. Azt, hogy mennyi vízre van szüksége egy személynek, meghatározza az illető kora, magassága, testalkata, fizikai aktivitása. És persze a környezeti hőmérséklet, páratartalom, levegőmennyiség.

Az ideális folyadékmennyiség köztudottan 1,5-2 litert jelent. Azzal azonban nem mindenki van tisztában, hogy ez a folyadék nem csak az ivóvizet takarja. Szakemberek szerint ennek a máfél-2 liternyi mennyiségnek a felét-háromnegyed részét kell tiszta vízzel pótolnunk. A maradék mennyiséget bevihetjük szervezetünkbe akár lédús gyümölcsöket és zöldségféléket fogyasztva is (úgymint, paradicsomot, uborkát vagy salátát választva), vagy helyettesíthetjük a vizet 100%-os gyümölcs- vagy zöldséglével. Ez utóbbiak kitűnő választások a téli vitaminszegény hónapok során, ugyanis így egyszerre adjuk meg szervezetünk számára a szükséges folyadékot és tápanyagokat is.

Hideg őszi-téli estéken jól esik egy-egy bögre forró teát elkortyolgatni, ami szintén beleszámít a napi folyadékbevitelbe. A teát változatos módokon lehet kombinálni. Az édesebb ízeket kedvelők fogyaszthatnak gyümölcsteát, akár színes gyümölcsdarabokkal kombinálva. A fűszeresebb vonalat szeretőknek ajánlott gyömbérrel, citromfűvel, kardamommal, mentával, vagy akár bazsalikommal is kísérletezniük.

Jó tudni!

A lágyvízzel készített teák és ételek sokkal zamatosabbak, ízletesebbek lesznek, mivel az aromaanyagok megfelelő kioldódását nem gátolják meg a vízben nagy arányban jelenlevő ásványi anyagok. Egészsége és az ételek/italok ízletessége szempontjából fogyasszon Ön is tisztított, lágy vizet!

 

forrás: mindmegette.hu; napidoktor.hu

 

Ha kíváncsi a lágyvíz előnyeire, akkor kattintson ide.

Vízlágyítót keres? Tekintse meg vízlágyító egységcsomagjainkat ide kattintva.