Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Március 22. - a Víz Világnapja

Március 22. - a Víz Világnapja
Tudtad? Ma van a Víz Világnapja. Az ENSZ által március 22-ére datált jeles világnapot 1992 óta ünneplik világszerte. Célja az, hogy felhívja a figyelmet a tiszta víz fontosságára és Földünk víztartalékainak veszélyeztetettségére.

A worldwaterday szervezet a Víz Világnapja alkalmából minden évben elindít egy kampányt, mely valamilyen kreatív módon felhívja az emberek figyelmét a víz fontosságára. Az idei évben a kampány az emberek vízről alkotott véleményét mutatja be.

A kampányról röviden

Otthon, az iskolában és a munkahelyen a víz egyet jelent az egészséggel, higiéniával és a koncentrációképességgel. Míg kulturális, vallási és spirituális vonatkozásban a víz a teremtést és a közösséget szimbolizálja. A természetben a béke, harmónia és a megóvás jelképe.

A víz mindenkinek mást jelent. Éppen ezért a kampány fő témája az volt, hogy mit jelent neked a vízMiért fontos számodra a víz? A kampányban bárki részt vehetett, csupán a ki kellett fejtenie személyes véleményét és kötődését a vízhez.

Tudjuk jól, hogy napjainkban a víz hatalmas fenyegetettségnek van kitéve a növekvő népességszám, a mezőgazdaság egyre csak duzzadó igényei és a hatalmas léptéket öltő klímaváltozás miatt. Éppen ezért olyan fontos felhívni a figyelmet Földünk vízkészletének jelentőségére és megóvására.

Kinek mit jelent a víz

Itt válogattunk össze néhányat a kampányban részt vevő személyek és szervezetek válaszaiból. Lássuk csak:

A World Bank Water fontos dologra hívja fel a figyelmet: „5-ből 2 ember vízhiánnyal küzd. Ahhoz, hogy megváltoztassuk a víz jövőjét újra kell gondolnunk, hogyan tudnánk megérteni és értékelni ezt az értékes erőforrást.”

Egy Twitter felhasználó, Sanita a következőket írta: „A víz számomra az, ami mindenkit és mindent összekapcsol és elválaszt. Tartozik valakihez, bárkihez és mindenkihez. Képes átalakítani önmagát térben és időben.”

Egy másik felhasználó számára: „A víz cseppenként változtatja meg a világot…”

A UN-Water szervezet egyik megkérdezettje a következőt emeli ki: „A víz nagyon fontos. Mindenhez szükségünk van rá, semmit nem tudnánk nélküle tenni. A főzés, fürdés, ivás, még a mosás is vizet igényel.”

forrás: worldwaterday.org

Neked mit jelent a víz? Írd meg nekünk a cikk alá hozzászólásban, vagy Facebook oldalunk mai posztjánál! Számunkra a víz az élet és az egyik legfontosabb természeti elem. Vigyázzunk együtt vizeinkre!