Milyen ételeket fogyasszunk a hőségben, amelyekkel pótolni tudjuk a folyadékot a szervezetünkben?
- hideg leveseket (pl. gyümölcsleves)
- magas víztartalmú gyümölcsöket és zöldségeket (pl. dinnye, uborka, paradicsom)
- hűsítő krémleveseket (pl. gazpacho)
- joghurtot
- kókusztejet
Mit okozhat a nem megfelelő mennyiségű vízfogyasztás?
- fokozhatja a vesekőképződést,
- a méreganyagok könnyebben felhalmozódnak a test zsírszöveteiben,
- kedvezőtlen hatást gyakorolhat a vérnyomásra és a vér sűrűségére (a sűrű vér növeli az agyvérzés és a szívbetegség, magasvérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát),
- emelkedhet a hematokrit szint, ami által megnőhet a szívrohamok és az agyvérzések esélye,
- árthat a vesék és a húgyhólyag mellett az epehólyagnak is,
- gyakori fejfájást,
- bőrszárazságot,
- a vizelet megváltozását,
- és akár emésztési nehézségeket is.
A fentiekben felsorolt okok miatt is szükségünk van a megfelelő folyadékbevitelre, ami nyáron még inkább indokolt. A testünk 75%-át alkotja víz, ez az érték azonban az életkorunkkal változhat. Te odafigyelsz mennyi vizet fogyasztasz naponta?